Ανοιχτή Επιστολή σε έναν «Χωροφύλακα»

Του Λ. Τηλιγάδα
Εδώ είναι Αγρίνιο | Σκηνή και παρασκήνιο | Σχοινί και κομποσχοίνιο.

ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ είδε το φως της δημοσιότητας μία ανακοίνωση, η οποία έχει καταγραφεί στην τοπική δημοσιογραφία, ως το πρώτο κείμενο μιας ομάδας Πολιτών, η οποία συγκροτήθηκε για να υπερασπιστεί την «ανάπλαση» του Πάρκου.

Κατά την άποψη μας, και παρά τα όσα λέγονται για την αποδοχή της, από μέρος των συμπολιτών μας, το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα από τα πιο απαράδεκτα κείμενα, που έχει εκδώσει η ομάδα προπαγάνδας της Δημοτικής Αρχής του Π. Μοσχολιού. Αυτό που για χρόνια έκανε με στρατολογημένους «ψιθυριστές» μέσα στην πόλη η συγκεκριμένη ομάδα που κυβερνάει το Δήμο, αποφάσισε να το κάνει και επίσημα, με μια ανακοίνωση επώνυμων συμπολιτών μας (Τη μόνη σχέση, που μπορεί να έχει η πλειοψηφία τους μαζί της, είναι να την εμπιστεύονται ακόμη).
Αυτούς λοιπόν τους συμπολίτες μας, η προαναφερόμενη αρχή επέλεξε να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα, και μάλιστα αποσπώντας τους και την συγκατάθεση τους, όχι μόνο εξ’ αιτίας του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συλλογή υπογραφών, αλλά κυρίως με το ύφος και την ουσία αυτής της ανακοίνωσης.
Μετά από ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους, υπέγραψε ένα κείμενο το οποίο δεν γνώριζε.
Πέρα όμως απ’ τα ευρήματα του ρεπορτάζ, μας είναι αδιανόητο, ακόμα και σήμερα, να πιστέψουμε, πως οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας, που τιμούμε και σεβόμαστε, ανεξάρτητα και πέρα από την σίγουρη διαφορετικότητα των απόψεων με τις οποίες προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, θα μπορούσαν ποτέ να υπογράψουν ένα τόσο «χωροφυλακίστικο» κείμενο.
Ένα κείμενο δηλαδή, το οποίο, αντί να καταθέτει άποψη και λόγο για ένα ζητούμενο της πόλης, στρέφεται με μένος κατά συνδημοτών και φιλοδοξεί, να καταγραφεί ως νεόκοπη «ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ» -στην μάντρα του Πάρκου αυτή τη φορά και όχι της Αγ. Τριάδας- εκατόν είκοσι 120 «ανόμων» και μειοψηφούντων συμπολιτών, που είχαν το «θράσος να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν» το μεγάλο τους «σαμποτάζ» ενάντια στο «ΣΥΜΦΕΡΟΝ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Θυμηθείτε αυτές τις τρεις τελευταίες λέξεις της παραπάνω παραγράφου.
Διαβάζοντας την συγκεκριμένη ανακοίνωση, εύκολα και αμέσως κάποιος μπορεί να αναγνώσει τους δύο βασικούς άξονες, που την χαρακτηρίζουν:
1ος Άξονας) Το ΧΡΟΝΙΟ μένος και ΚΑΚΟΉΘΗ εμπάθεια του «χωροφύλακα» συντάκτη της, εναντίον όλων εκείνων, που κατά καιρούς έχουν εκφράσει θέσεις και απόψεις αντίθετες στην φεουδαρχική αντίληψη, με την οποία η καθεστωτική δημοτική αρχή του Αγρινίου, διαχειρίζεται χρόνια τώρα τις υποθέσεις του δήμου και τα ζητήματα που προκύπτουν στην πόλη, και
2ος Άξονας) Η Απόκρυψη των χρόνιων και τεράστιων ευθυνών της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, για την περιθωριοποίηση και ερημοποίηση του πιο σημαντικού κοινωνικά χώρου πρασίνου της πόλης.

Από την ημέρα που εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση μέχρι σήμερα συζητήσαμε με αρκετούς συμπολίτες μας που την «υπογράφουν». Το τελικά συμπεράσματά μας από αυτές τις συζητήσεις είναι τα παρακάτω:
1ον) Δέκα στους δέκα που ρωτήθηκαν δεν είχαν διαβάσει τι υπέγραψαν.
2ον) Δέκα στους δέκα που ρωτήθηκαν μας ενημέρωσαν ότι συλλογή των υπογραφών έγινε τηλεφωνικά από συγκεκριμένο προσωπικό σύμβουλο του Δημάρχου Αγρινίου και μάλιστα κατά τις εργάσιμες ώρες της λειτουργίας του γραφείου του Δημάρχου, τα δε τηλεφωνήματα από το γραφείο του Δημάρχου στο δημοτικό κατάστημα.
3ον) Οκτώ στους δέκα δεν είχαν σαφή αντίληψη της επιχειρούμενης ανάπλασης.
4ον) Δέκα στους δέκα ήταν εκείνοι οι οποίοι μας δήλωσαν, πως υπερασπίζονται μεν την άποψη ότι η ανάπλαση στο Πάρκο πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπογράμμισαν όμως, πως αν είχαν διαβάσει το συγκεκριμένο κείμενο, δεν θα το υπέγραφαν.

Να ‘ρθουμε τώρα σε κάτι που αφήσαμε ως υπόλοιπο. Είναι οι τρεις λέξεις που σας ζητήσαμε να θυμηθείτε: «Συμφέρον» της πόλης.
Σ’ αυτή την πόλη λοιπόν, τα καλά και συμφέροντα ταυτιζόταν πάντα με τα ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ μιας τοπικής οικονομικής και αυτοδιοικητικής ολιγαρχίας, που έχοντας για χρόνια τώρα εγκαθιδρύσει σχέσεις διαπλοκής και αλληλεξάρτησης με τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, των οποίων το ιδεολογικό φάσμα εκτείνεται από τους αυστηρά συντηρητικούς χώρους της πολιτικής μας πραγματικότητας, έως τους πλέον προοδευτικούς, καταφέρνει και κυβερνά εδώ και τριάντα χρόνια αυτό το Δήμο.

Αυτά τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, είναι ακριβώς ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ:
1. Που ξερίζωσαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ένα τεράστιο φυτικό κεφάλαιο οπορωφόρων δέντρων από το Πάρκο, για να δημιουργήσουν την «αλάνα» του γκαζόν (τεχνητό χορτάρι δηλαδή), μιας «αγροτικής έκθεσης» δημοσίων και ιδιωτικών σχέσεων του τοπικού ΠΑΣΟΚικού παραγοντίσμου, με τον κόσμο των «Πράσινων Ενώσεων» των αγροτών, οι οποίες σε αξιοζήλευτη συνεργασία με το τότε μεταπρατικό κεφάλαιο των «νέων τζακιών» της εισαγωγής αγροτικών μηχανημάτων, είχαν ξεκινήσει να ξεζουμίζουν τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, εφαρμόζοντας παράλληλα της πολιτικές της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού.
2. Που οδήγησαν σημαντικά κονδύλια, όχι από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά από «ζεστά» χρήματα Αγρινιωτών, στην πληρωμή τεραστίων προστίμων προς τα ασφαλιστικά ιδρύματα από οφειλές της δημοτικής διαχείρισης του αναψυκτηρίου του Πάρκου, το οποίο για χρόνια λειτουργούσε, για να πίνουν και να τρώνε τζάμπα οι δημοκράτες άρχοντες της πόλης, μετατρέποντας την συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, σε επιχείρηση βολέματος των «δικών της παιδιών».
3. Που οδήγησαν στην εγκατάλειψη του Πάρκου του Αγρινίου και την περιθωριοποίηση του, οδηγώντας εκεί τα «παιδιά της αυταπάτης», με τη μοναδική σκοπιμότητα την «απόκρυψη» του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών. Το γεγονός αυτό ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, ούτε κατ’ επίφαση από τις τοπικές εξουσίες, αφού μια ολόκληρη κοινωνία βολεύτηκε σε μια εκδοχή παράλογη, κόλαφο στον μίζερο καθωσπρεπισμό μιας αστικής ανάπτυξης, που ήθελε τις βιτρίνες γυαλισμένες και τα παραμύθια της εφημερίας πιστωμένα με το: «Ό,τι δεν βλέπουμε, δεν υπάρχει».
4. Που στο τέλος της ίδιας δεκαετίας (90) γκρέμισαν μέσα σε μια νύχτα το ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ της οικογένειας Στύλιου, το οποίο τρεις δεκαετίες πριν την κατεδάφιση του φιλοξένησε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης και για είκοσι πέντε χρόνια στέγασε τη φιλαρμονική και τη χορωδία του μουσικού συλλόγου «Ορφεύς».
5. Που την ίδια σχεδόν εποχή «πυρπόλησαν» τα παλιά καταστήματα της ΣΤΟΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ.
6. Που «απάλλαξαν» την πόλη από το ιστορικό γήπεδο της Γ.Ε.Α., για να κατασκευαστεί εκεί ένα γκαράζ αυτοκινήτων και μια «σπάταλη» και αλλοπρόσαλλη, κατά την εκτίμηση μας, πλατεία.
7. Που στις αρχές του 2000 μετέτρεψαν τις αποθήκες Παναγοπούλου σε «μια μεγάλ’ πολυκατοικία, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και σιντριβάνια», κατά τη ρήση του εργολάβου καταστροφέα της τότε.
8. Κι αυτό που είναι, ίσως, το πιο τραγικό απ’ όλα, είναι ότι οι άνθρωποι, που σήμερα διοικούν αυτό το δήμο φανερά ή κρυφά, δεν υπήρξαν μόνο χρόνιοι συνεργάτες και φίλοι, αυτών των συμφερόντων, προσπαθούν ακόμα και σήμερα, να μας πείσουν ότι είναι τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της πόλης.
9. Επιπλέον επιχειρούν και κάτι πιο ανόσιο. Συγκροτούν σώματα «χωροφυλακής», για να αποτρέψουν κάθε επιβουλέα, ο οποίος τολμάει να υπερασπιστεί μνήμες, λογικές και πολιτικές μη κερδοφόρες (έξω από συμφέροντα δηλαδή) και για τον ίδιο και τους συναγωνιστές του. Μνήμες, λογικές και πολιτικές με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής συμμετοχής και της ελεύθερης διαβούλευσης.
Αυτόν τον αυταρχισμό και αυτά τα ΚΑΛΑ και ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, να καταφέρουμε να αποτινάξουμε από αυτή την πόλη των νερών.
Αυτός ας είναι ο αγώνας. Να ρίξουμε τα ορμητικά ποτάμια αυτής της περιοχής, μέσα στις λίμνες της και να τις καθαρίσουμε, καταργώντας τα «ιδιωτικά βαλτοτόπια» που την περιβάλουν.
Έτσι μόνο θα πάψουν οι «βδέλλες» της τοπικής κοινωνίας, να ανακυκλώνουν την αρρώστια του αίματος που πίνουν.

Advertisements

One thought on “Ανοιχτή Επιστολή σε έναν «Χωροφύλακα»

  1. Παράθεμα: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ «ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ» | Κ.Α.Π.Α.

Αφήστε το μήνυμά σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s