Ημερολόγιο 2015

Calendar-2015Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου. Το ημερολόγιο διανέμεται για την ενίσχυση των δράσεων της Συνέλευσης, καθώς το μικρό κέρδος που θα προκύψει θα διατεθεί για να καλύψουμε μέρος των εξόδων μας (δικαστικοί αγώνες, εκδηλώσεις, κλπ).

Το ημερολόγιο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου με συλλογική εργασία μελών της Συνέλευσης.
Η τιμή του είναι 3€.

Το ημερολόγιο θα διατίθεται στη συνέλευση της Κυριακής στις 5 στο χώρο του αναψυκτηρίου του Πάρκου καθώς και σε διάφορους χώρους της πόλης, οι οποίοι σύντομα θα ανακοινωθούν. Όποιος επιθυμεί να το λάβει ή να βοηθήσει στη διακίνηση  μπορεί να επικοινωνήσει στο email:
email

Επίσης, στο Facebook: https://www.facebook.com/sostetoparkoagriniou

Εισαγωγή ημερολογίου

Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από την έναρξη της καταστροφικής «ανάπλασης» του Πάρκου Αγρινίου. Κάτι παραπάνω από ένας χρόνος αγώνα για την προστασία και αναζωογόνηση του πάρκου Αγρινίου.

Στα τέλη Αυγούστου 2013 ξαφνικά, εμφανίστηκαν μπροστά στα κατάπληκτα μάτια των πολιτών οι μπουλντόζες της «ανάπλασης» του πάρκου. Ογκώδη και εχθρικά μηχανήματα για την οικολογική ισορροπία ενός πάρκου, με τη συνδρομή συνεργείων εργολάβων, δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών δυνάμεων, ανέλαβαν να καταστρέψουν το τελευταίο στολίδι και πνεύμονα της πόλης του Αγρινίου.

Εκείνην την εποχή, συστάθηκε ανοιχτή συνέλευση από ενεργούς πολίτες, με σκοπό την προστασία και την αναζωογόνηση του πάρκου. Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του χρονικού διαστήματος, υπήρξε καθημερινός αγώνας προστασίας της βιοποικιλότητας του προαναφερόμενου ενδιαιτήματος με επιστημονική ανάδειξη της ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας της μελέτης «ανάπλασης» για το ευαίσθητο οικοσύστημά του. Με την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του πάρκου, έγινε αντιληπτό πως συνεχίζει να αποτελεί ενεργό κύτταρο του αστικού ιστού. Παράλληλα, ενδελεχής έλεγχος του φακέλου του έργου, έφερε στην επιφάνεια σημαντικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν γεωτεχνικά και νομικά, τον παράλογο και παράνομο χαρακτήρα της «ανάπλασης».

Όλες οι εγκληματικές παρεμβάσεις στο Πάρκο, που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Αύγουστο 2013 με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έχουν διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του εύθραυστου οικοσυστήματος που περικλείει, έχουν αλλοιώσει τη βοτανολογική του σύνθεση, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία (εκριζώσεις δένδρων και θάμνων, καταστροφή του χώρου του φυτωρίου, άφθονο μπετόν, αποξήλωση του μνημείου των καπνεργατών).

Εμείς ως κάτοικοι Αγρινίου θέλουμε το Πάρκο όπως το ζούσαμε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, χωρίς τις καταστροφικές παρεμβάσεις όσων κόπτονται για την «ανάπλαση» του. Ένα πάρκο φωτισμένο, καθαρό, περιφραγμένο και γεμάτο με φροντισμένα δένδρα, με χωμάτινες ευκολοδιάβατες διαδρομές, με συντροφιά τη δροσιά και το κελάρυσμα του νερού στις αρδευτικές διαδρομές του.

Τέλος, χρειάζεται να γίνει κατανοητό απ’ όλα τα ενεργά κύτταρα της κοινωνίας πως οι αγώνες των λαών για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού – ενάντια στην αγοραία εμπορευματοποίηση της γης και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος – δεν αφορούν μόνο στην προστασία των φυτικών ή ζωικών ειδών, για τα οποία ανυπερθέτως πρέπει να μαχόμαστε. Οι αγώνες αυτοί αφορούν, επίσης, στο σταμάτημα της εξαθλίωσης της κοινωνίας και της εκποίησης του δημόσιου χώρου που αποτελεί κοινωνικό πλούτο, ώστε με αυτό-οργάνωση και συμμετοχή να υπερβούμε την κουλτούρα της ανάθεσης που έχει κλέψει τις ζωές μας. Φυσικά συμμετέχοντας καθεμιά και καθένας από εμάς σε μία ανοιχτή ενεργή διαδικασία όλη αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, έχουμε αντιληφθεί πως, αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές.
Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Πάρκου Αγρινίου, ανεξάρτητη από κάθε φορέα, αυτοδιαχειριζόμενη και αυτόνομη στις λειτουργικές της διαδικασίες, έσπειρε τα πρώτα σποράκια που έχουν ήδη φυτρώσει.

Το ημερολόγιο αυτό θέλει να αποτυπώσει στιγμές αγώνα που έλαβαν δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς και εικόνες από την καταστροφική «ανάπλαση» που επιχειρείται.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ – ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Κάθε Κυριακή ώρα 17:00 (το χειμώνα) ή 20:00 (το καλοκαίρι), συνέλευση στο χώρο του αναψυκτηρίου του Πάρκου
parkoagriniou.wordpress.com

One thought on “Ημερολόγιο 2015

  1. Παράθεμα: Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο 2015 της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Προστασία-αναζωογόνηση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου. | ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ 87,7FM

Αφήστε το μήνυμά σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s