Χρονικό

Σ’ αυτή τη σελίδα παραθέτονται σε χρονολογική σειρά γεγονότα σχετικά με την καταστροφή του Πάρκου από το δήμαρχο Μοσχολιό, καθώς και η δράση της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και την Αναζωογόνηση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου από την ίδρυσή της μέχρι τώρα. Η σελίδα θα ανανεώνεται συνεχώς, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα χρονολόγιο της πορείας προς το οριστικό σταμάτημα της καταστροφής και προς την ουσιαστική και σε βάθος χρόνου αναγέννηση του Πάρκου.
Βέβαια, η ιστορία της σταδιακής υπεξαίρεσης του Πάρκου από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές δεν ξεκινάει από τους τελευταίους μήνες. Πριν από τη δημιουργία της Ανοιχτής Συνέλευσης έχουν υπάρξει κατά καιρούς και άλλες οργανωμένες ή μη δράσεις για τη διάσωση του Πάρκου. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα δεν είχαμε τη δυνατότητα να τις καταγράψουμε ολοκληρωμένα. Καλείται όποιος πολίτης διαθέτει ανάλογες μνήμες και υλικό να βοηθήσει στο να καλυφθεί αυτό το κενό.
Φυσικά, προσπαθώντας να διατηρηθούμε αντικειμενικοί, δεν συμπεριλάβαμε στο χρονικό τις πάμπολλες προσωπικές εμπειρίες, χαρές και λύπες που έχουν αποκτήσει όλοι αυτοί που αγωνίζονται για το Πάρκο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Στο χώρο του φυτωρίου καταγράφονται αναλυτικά από τον κ. Θεοχάρη Δ. Ζάγκα (δευθυντή εργαστηρίου Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.), 92 δένδρα ηλικίας 10-60 ετών. Ωστόσο, τα τοπογραφικά σχέδια της μελέτης «ανάπλασης» του δήμου Αγρινίου εμφανίζουν στο χώρο αυτό μηδενικό αριθμό δένδρων.

Τρίτη 20 Αυγούστου
Ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου. Αρχικά, τοποθετούνται σιδεριές και περιφράξεις με λουκέτα σε διάφορα σημεία του πάρκου. Στη συνέχεια, εμφανίζονται εκσκαφείς και μπουλντόζες όπου προχωρούν στο ξερίζωμα μπορντούρας λιγούστρου και πυξαρίου, στο σπάσιμο κρασπέδων και στο ξερίζωμα θάμνων.
Από την πρώτη μέρα συνειδητοποιημένοι πολίτες εμποδίζουν τις εργασίες σταματώντας τις μπουλντόζες ενώ ανοίγουν ξανά τις «πόρτες» του πάρκου ώστε η πρόσβαση να είναι δυνατή σε όλους τους πολίτες.
Την ίδια μέρα καλείται διαδικτυακά συνέλευση από πρωτοβουλία ατόμων.

Πέμπτη 22 Αυγούστου
Στις 11π.μ. πραγματοποιείται στο πάρκο ανοιχτή συνέλευση κατοίκων που αντιτίθενται στην ανάπλαση του πάρκου. Η συνέλευση, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, καλέστηκε διαδικτυακά από πρωτοβουλία ατόμων. Το απόγευμα, μετά από απόφαση της συνέλευσης, πραγματοποιείται μικροφωνική πληροφόρησης στην πόλη. Καλείται ανοιχτή συνέλευση για την επόμενη μέρα.

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση στις 7μ.μ. στο χώρο του πάρκου. Στην συγκέντρωση παρευρίσκονται γύρω στα 80 άτομα. Αναρτάται πανό που γράφει: «Κάτω τα ξερά σας από το Πάρκο».

Δευτέρα 26 Αυγούστου
Εργολάβος, εργάτες και μηχανικοί συνεχίζουν τις εργασίες. Αυτή τη φορά, οι εργασίες στο πάρκο γίνονται με τη συνοδεία τοπικής αστυνομικής δύναμης καθώς και με διμοιρίες από την Πάτρα. Το έργο, από την μεριά τους, πρέπει να συνεχιστεί με κάθε μέσο.
Την ίδια μέρα ο δήμος Αγρινίου, σε ανακοίνωσή του με τίτλο “Τεχνική Περιγραφή Ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου”, προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες που έχουν θορυβηθεί από τις «φημολογίες» χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από ανακρίβειες και αμιγή ψέματα.
Στις 7.00μ.μ. πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων (150 άτομα) όπου γίνεται η αντιπαραβολή του σχεδίου της “ανάπλασης” με το σχέδιο που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση στο πάρκο: 921 δέντρα φαίνεται να απουσιάζουν ενώ τη θέση τους φαίνεται να παίρνει χλοοτάπητας. Οι διαφορές των δύο σχεδίων διαψεύδουν τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής. Αποφασίζεται η δυναμική παρουσία για την αποτροπή των έργων την επόμενη μέρα καθώς και η συνέχιση της δράσης πληροφόρησης και στους υπόλοιπους κατοίκους του Αγρινίου. Είναι αυτή τη μέρα που η συνέλευση αποκτά όνομα: Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωγόνηση του Πάρκου.

Τρίτη 27 Αυγούστου
Από τις 7:30π.μ. αρχίζουν να συγκεντρώνονται κάτοικοι του Αγρινίου για να αποτρέψουν την καταστροφή. Ο φόβος της δημοτικής αρχής είναι μεγάλος εφόσον ξέρει ότι τα έργα της είναι παράνομα κι αυτό φαίνεται από το έντονο κλίμα καταστολής: διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφαλίτες περιφρουρούν τη συνέχιση της καταστροφής του πάρκου. Παρόλα αυτά, η παρουσία του κόσμου καταφέρνει να διώξει τη μπουλντόζα. Όμως οι καταστροφές στο ριζικό σύστημα των δέντρων (βάναυσες αποξέσεις και αποσπάσεις ριζών, αποφλοιώσεις κορμών δένδρων, αποπνικτικές συμπιέσεις του εδάφους κ.λ.π) έχουν γίνει. Το σύνθημα «Μίζες, τσιμέντα, καταστολή, αυτή είναι η ανάπλαση η δημοτική» κυριαρχεί. Καλείται ανοιχτή συνέλευση για τις 7μ.μ. της ίδιας μέρας.

Τετάρτη 28 Αυγούστου
Στις 7μ.μ. πραγματοποιείται δυναμική παρέμβαση πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο όπου απαιτούν εξηγήσεις για την καταστροφή του πάρκου και τα σχέδια του δήμου. Ο δήμαρχος φαίνεται να μη γνωρίζει την κατάσταση στο πάρκο και δε δίνεται καμία απάντηση στους πολίτες.
Κείμενο της ανοιχτής συνέλευσης μαζί με τα δύο διαφορετικά σχέδια στέλνονται στα τοπικά ΜΜΕ. Τα περισσότερα από αυτά όμως, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δεοντολογίας, δε δημοσιεύουν το υλικό. Στα πλαίσια της πληροφόρησης λοιπόν, οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αναρτούν τα σχέδια σε διάφορα σημεία της πόλης και παράλληλα γίνεται μοίρασμα κειμένου που τα επεξηγεί. Το θέμα του πάρκου Αγρινίου προβάλλεται και από την αυτοοργανωμένη ΕΡΤ.
Καλείται συγκέντρωση στο πάρκο για την επόμενη μέρα στις 7:30π.μ.

Πέμπτη 29 Αυγούστου
Οι εργασίες δεν συνεχίζονται στο πάρκο. Είναι κοινό το αίσθημα ανάμεσα στους πολίτες της ανοιχτής συνέλευσης ότι η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και το «άνοιγμα» της υπόθεσης στην κοινωνία του Αγρινίου ευθύνονται για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη.
Οι δράσεις πληροφόρησης, ωστόσο, συνεχίζονται: ο γιατρός Δημήτρης Λυμπουρίδης, ένας εκ των προσφευγόντων στο ΣτΕ κατά της ανάπλασης του πάρκου, παραχωρεί συνέντευξη στο δίκτυο της ΕΡΑ.
Στις 7μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Παρασκευή 30 και Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου
Απανωτές συνελεύσεις στο Πάρκο.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
Το πρωί ξεκινάει εκ νέου το κόψιμο των δέντρων στο χώρο του φυτωρίου (στη βορειοδυτική πλευρά του πάρκου) και το ξερίζωμα των δέντρων που έχουν την ατυχία να φύονται εντός του περιφραγμένου χώρου. Οι καταστροφές γίνονται με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων.
Στα πλαίσια των έργων της ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου είναι κι αυτό της “μεταφύτευσης” των δέντρων από το χώρο του φυτωρίου σε προαστιακές περιοχές του Αγρινίου: στην πλατεία της Μεγάλης Χώρας (Ζαπάντι) και σε αύλειο χώρο παιδικής χαράς στα Τριαντέικα. Όμως, μία «μεταφύτευση που πραγματοποιείται χωρίς ριζικό σύστημα, χωρίς χώμα, μόνο με την τσάπα του εργολάβου δεν είναι μεταφύτευση. Με λίγα λόγια μεταφύτευσαν δένδρα που ήδη τους είχαν αφαιρέσει τη ζωή. Τα δέντρα αυτά, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, απλά ξεράθηκαν και πολλά από αυτά κατέληξαν στους κάδους σκουπιδιών.
Παράλληλα, το τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει έγγραφο με ένδειξη επείγοντος το οποίο απευθύνει προς το δήμο Αγρινίου με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο ΚΕΠΠΕ της Περιφέρειας καθιστά σαφές ότι η απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της ανάπλασης του πάρκου, που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2011, στηρίζεται σε ελλιπέστατα στοιχεία που της προσκόμισε ο δήμος Αγρινίου. Η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι η απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκρίθηκε διότι δεν καταγράφονταν πουθενά η κοπή ή η εκρίζωση κανενός δέντρου και κανενός θάμνου, ούτε η σπορά χλοοτάπητα. Καταλήγει δε ότι η όποια σχετική εργασία δεν καλύπτεται από το αρχικό έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2011.
Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων στις 7μ.μ. στο χώρο του πάρκου.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Οι καταστροφές συνεχίζονται: μπουλντόζες με τη συνοδεία της αστυνομίας εισβάλλουν στο πάρκο και ξεριζώνουν δέντρα.
Ο αντιεισαγγελέας Εφετών με προφορική εντολή αναστέλλει τις εργασίες υλοτόμησης και εκρίζωσης δένδρων του Πάρκου ως παράνομες, με βάση το προαναφερόμενο έγγραφο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Μέχρι τη μέρα αυτή έχουν γίνει καταστροφές στο ριζικό σύστημα των δέντρων, ξερίζωμα των θάμνων (λιγούστρα), σήμανση δέντρων προς απομάκρυνση, καταστροφή αυτοφυούς βλάστησης και πολλά άλλα.
Η ανοιχτή συνέλευση γίνεται στις 8μ.μ.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Το βράδυ της Κυριακής, ο εισαγγελέας Χατζόγλου άρει την προφορική εντολή που είχε δοθεί στις 6/9 και δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση του εγκλήματος.
Την ίδια μέρα, δημοσιεύεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την «ανάπλαση» του δημοτικού Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου, αγνοώντας το έγγραφο του τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού (σύμφωνα με το οποίο όλες οι κοπές δένδρων και οι εκριζώσεις θάμνων έχουν γίνει παράνομα), δεν επικυρώνει γραπτώς την προφορική εντολή του αντιεισαγγελέα –που ειπώθηκε σαφώς στις 6/9– για αναστολή των εργασιών υλοτόμησης και εκρίζωσης. Το αποτέλεσμα είναι η συνέχιση των βάναυσων εργασιών βιασμού του πάρκου στο χώρο του φυτωρίου πάντα με τη συνοδεία της αστυνομίας.
Την ίδια μέρα, η δασάρχης Αγρινίου παραδέχεται ενώπιον του εισαγγελέα ότι, κατόπιν αντιπαραβολής των σχετικών δύο εκδοχών, δεν έχει ξαναδεί την Τεχνική Περιγραφή Μελέτης του έργου που ετέθη υπόψη της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού. Παραδέχεται επίσης πως η μεταφύτευση των δένδρων του πάρκου που βρίσκονταν στο χώρο του φυτωρίου, την οποία ισχυρίζεται πως πραγματοποιεί ο Δήμος Αγρινίου, δεν προβλέπεται πουθενά στη μελέτη του έργου. Παρόλα αυτά τοποθετεί στο χώρο δύο δασοφύλακες που «επιβλέπουν» τις εργασίες «μεταφύτευσης».
Κατατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου μήνυση για τις αξιόποινες πράξεις της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας (νόθευση εγγράφου).
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα των συντακτών άρθρο με τίτλο: «Ριζική» ανάπλαση στο πάρκο Αγρινίου.
Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση στις 8.00μ.μ. στο χώρο της λιμνούλας του πάρκου.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
Δημιουργείται η αντιπερισπαστική «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Αγρινίου για την Ανάπλαση του Πάρκου». Λίγο αργότερα προκύπτει πως πολλοί από αυτούς που «υπογράφουν» το ιδρυτικό κείμενο δεν έχουν ερωτηθεί ώστε να δώσουν την έγκρισή τους.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα των συντακτών με τίτλο: Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στο Πάρκο Αγρινίου.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου
Τα 92 δέντρα που είχαν την ατυχία να φύονται στον περιφραγμένο χώρο του φυτωρίου, ηλικίας από 10 έως 60 ετών έχουν αφανισθεί οριστικά. Μόνον τα 7 μεγαλύτερα από αυτά συνεισέφεραν 316 τ.μ. πράσινο για τους πολίτες της, τη στιγμή που στην πόλη μας η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 1,8 τ.μ. ανά κάτοικο.
Οι συγκεκριμένες εργασίες «μεταφυτεύσεων» δένδρων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε έγγραφό της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου “… έγιναν με την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Τμήματος Πρασίνου και με τη συνδρομή μηχανολογικού εξοπλισμού της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι μεταφυτευτικές φροντίδες περιλαμβάνουν βελτιωτικό εδάφους, ενισχυτικό ριζοβολίας και όλες τις απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται για την καλή ανάπτυξη και ριζοβολία.”
Όλοι βέβαια γνωρίζουν σήμερα ότι τα δέντρα μετά την «μεταφύτευση» ξεράθηκαν και έχουν καταλήξει πλέον στα σκουπίδια.
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο με τίτλο «Ξερίζωμα δέντρων από το φυτώριο του Πάρκου Αγρινίου.»
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα των συντακτών άρθρο με τίτλο: Μικρός διάλογος για το Παπαστράτειο πάρκο.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
Ανακοινώνεται η απόφαση με την οποία απορρίπτεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει πολίτες που εναντιώνονται στην «ανάπλαση».
Ο δήμαρχος, σε συνέντευξη τύπου αποκλειστικά για το θέμα του πάρκο, παραδέχεται ειρήσθω εν παρόδω πως περίπου 35 στρέμματα γκαζόν θα φυτευτούν στο Πάρκο.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου
Δημοσιεύεται κείμενο των δικηγόρων που ασχολούνται με τις νομικές προσπάθειες ανάσχεσης των εγκλημάτων που συντελούνται στο Πάρκο. Στο κείμενο, που έχει τίτλο ««Νίκη του αυτονόητου» ή όχι», σχολιάζεται το σκεπτικό της απόφασης της 13ης Σεπτεμβρίου με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση στις 6:30μ.μ. στο πάρκο.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου
Πολύ αποφασισμένος και σίγουρος για τη δικαστική εξέλιξη στο θέμα «ανάπλασης» του Πάρκου Αγρινίου εμφανίζεται ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός στο δημοτικό συμβούλιο. Εκτός των άλλων, ο δήμαρχος έφτασε εύκολα στο συμπέρασμα ότι όσοι διαμαρτύρονται «χρηματοδοτούνται από κάποιους».
Στη συγκεκριμένη δήλωση γίνεται και σαφέστατη αναφορά στην κατασκευή πάρκινγκ στο χώρο του Πάρκου, αφού φυσικά γκρεμιστεί το πετρόχτιστο τοιχίο, για να παρκάρουν αποκλειστικά τα πούλμαν που επισκέπτονται το Πάρκο. Φυσικά δεν έδωσε κάποια εξήγηση για το πώς θα διασφαλιστεί αυτό το «αποκλειστικά», ούτε για το τι θα εμποδίσει τα ΙΧ από το να μπουν και λίγο παραμέσα εφόσον το τοιχίο δεν θα υπάρχει πλέον.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων παίρνει αναβολή για τις αρχές Νοεμβρίου.
Μέχρι αυτή τη μέρα, οι εργασίες κοπής δέντρων, ξηλώματος του φυτωρίου και το γκρέμισμα της παλιάς πέτρινης δεξαμενής έχουν διακοπεί με ευθύνη του εργολάβου. Αμέσως μετά την αναβολή του δικαστηρίου, όμως, όλα ως διά μαγείας ξαναξεκινούν…

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου
Γκρεμίζεται η υπέργεια, πέτρινη δεξαμενή στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου.
Τα σχέδια της «ανάπλασης» θέλουν στη θέση της μια υπόγεια τσιμεντένια δεξαμενή τριπλάσια σε μέγεθος προκειμένου να ποτίζονται τα 35 στρέμματα γκαζόν. Βεβαίως το ντόμινο της «ανάπλασης» δε σταματάει εδώ: πάνω της προβλέπεται να χτιστεί η μαρμαρένια φαραωνική είσοδος όπου θα ισοπεδώσει το πέτρινο τειχάκι περιμετρικά του πάρκου.
Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι μαζεύονται ξανά στο πάρκο. Οι αστυνομικές δυνάμεις για μία ακόμη φορά επιβλέπουν τη συμπεριφορά των διαμαρτυρόμενων υποβοηθώντας τα έργα της καταστροφής.
Δημοσιεύεται το βίντεο «Η μεταφύτευση του δήμου Αγρινίου».

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου
Πραγματοποιείται στο εντευκτήριο του πάρκου στις 7:30μ.μ. θεατρική παράσταση “Πέρσες” του Αισχύλου από τη θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες. Πριν τη θεατρική παράσταση γίνεται ενημέρωση από τους δικηγόρους και προβολή βίντεο.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Γκρεμίζεται το αγαπημένο D.I.Y. spot του Αγρινίου που βρισκόταν στο χώρο του πάρκου και που είχε διαμορφώθει σε μικρό skate pool με πολύ κόπο και αρκετά λεφτά από την τσέπη των νεαρών που το χρησιμοποιούσαν. Οι δήμαρχοι που πέρασαν κατά καιρούς από τον τόπο έδειξαν αδιαφορία για τη δημιουργία χώρου σκέιτ στο Αγρίνιο, αλλά η ισχύουσα δημαρχία ξεπέρασε τον εαυτό της στερώντας από τα νεαρά παιδιά ένα μέρος χαράς και εξέλιξης. Στο χώρο όπου βρισκόταν το DIY spot θα φυτευτεί γκαζόν.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου
Αποκαλύπτεται έγγραφο (ειδική δήλωση διακοπής εργασιών) της κοινοπραξίας «Γεράσιμος Κατσαρός – Βλάχας Π.Σ ΑΤΕ – Ιωάννης Λάμπρης» που έχει αναλάβει το έργο. Στο έγγραφο, που έχει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου, ο εργολάβος ενημερώνει το Δήμο πως αδυνατεί να συνεχίσει τις εργασίες λόγω των αντιδράσεων πολλών κατοίκων αλλά και προφανώς εν αναμονή και της οριστικής κρίσης του ΣτΕ. Στο έγγραφο αριθμούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί το έργο να υλοποιηθεί ως έχει. Κάποιοι από αυτούς είναι πως:
– πρέπει να υλοτομηθούν ακόμη 141 δένδρα (επιπλέον των 64 που έχει εγκρίνει το δασαρχείο και των 92 του φυτωρίου), τα οποία δένδρα δεν αναφέρονται στη μελέτη και για τα οποία δεν υπάρχει καμία άδεια υλοτόμησής τους.
– οι εργασίες για την εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν) στις περιοχές όπου φύεται υψηλή βλάστηση συνεπάγεται καταστροφές οι οποίες θα εκθέσουν τη φυσιολογική ζωή και λειτουργία των δένδρων σε κίνδυνους ξήρανσης, ενώ αν πέσουν οι λιθόκτιστες περιφράξεις τότε τα ριζικά συστήματα αιωνόβιων δένδρων θα μείνουν ουσιαστικά στον αέρα. Το έγγραφο περιέχει αναλυτική καταγραφή των141 δέντρων που πρόκειται να κοπούν, καθώς και εκτεταμένη βιβλιογραφία υποστήριξης των ισχυρισμών αυτών.
Ο δήμαρχος αντιδρά σφοδρά επικαλούμενος την πρώτη κρίση του ΣτΕ αλλά και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ενώ σημειώνει και τις ευθύνες του εργολάβου στην περίπτωση που επιμείνει στην αναστολή των εργασιών.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται πως ο εργολάβος, με νέα του αίτηση του στις 4 Οκτωβρίου προς το Δήμο Αγρινίου, αναφέρει τα εξής: «με ρητή επιφύλαξη των εν γένει δικαιωμάτων μου, δηλώνω ότι παραιτούμαι της από 26-9-2013 ειδικής δήλωσης μου διακοπής των εργασιών και ότι από τις 7-10-2013 θα επαναρχίσω τις εργασίες εκτελέσεως του έργου «Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου».
Παραμένει απορίας άξιο για ποιους ακριβώς λόγους ο εργολάβος, αφού αρχικά παραδέχτηκε ότι ο δήμος τον παραπλάνησε και τον ώθησε σε παρανομίες, επανήλθε ένα μήνα περίπου μετά τη διακοπή των έργων και συνέχισε τις παράνομες κατά τον ίδιο εργασίες. Όπως επίσης άγνωστο παραμένει τι είδους συμφωνίες υπήρξαν στο ενδιάμεσο και κάτω από το τραπέζι.
Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια της «ανάπλασης» του πάρκου μέχρι αυτή τη μέρα είναι: η καταστροφή της παιδικής χαράς, η καταστροφή μέρους των εισόδων του πάρκου, η καταστροφή του φυτωρίου, η καταστροφή της πέτρινης δεξαμενής. Στη θέση του πρώην φυτωρίου έχει σκαφτεί ένας λάκκος βάθους άνω των 3 μέτρων. Ας θυμίσουμε ότι στη μελέτη το προβλεπόμενο βάθος έφτανε έως τα 1,2 μέτρα.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου
Το μεσημέρι το ΣτΕ, με προσωρινή διαταγή που εκδίδει, απαγορεύει την τέλεση έργων στο πάρκο, έως ότου συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης στην ολομέλεια του στις 18 Δεκέμβρη. Η πλευρά των προσφεύγοντων στάθηκε ιδιαίτερα στο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που σημείωνε πως η περιβαλλοντική απαλλαγή της ανάπλασης του Πάρκου δόθηκε επί τη βάσει ελλιπών στοιχείων. Ακόμη, γίνεται επίκληση της δήλωσης διακοπής των εργασιών, που έχει υποβάλλει ο εργολάβος στο δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία απαριθμούνται οι παρανομίες της μελέτης του έργου και έχουν να κάνουν με την αποτύπωση των δένδρων του πάρκου και με τις πραγματικά αδειοδοτημένες εργασίες.
Μετά απ΄αυτή την εξέλιξη γίνεται κάλεσμα για έκτακτη γενική συνέλευση για την ίδια μέρα στις 8:30μ.μ. στο πάρκο προκειμένου να υπάρξει ακριβής ενημέρωση και να παρθούν αποφάσεις. Η συνέλευση πραγματοποιείται.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου
Πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση στις 5μ.μ. στο αναψυκτήριο του πάρκου. Γίνεται ενημέρωση και συζήτηση για περαιτέρω δράσεις.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Πραγματοποιείται συγκέντρωση–παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατά τη συνεδρίαση οι πολίτες παίρνουν μια γεύση για το τι δημόσιο χρήμα σπαταλιέται, χωρίς πολλές κουβέντες, στην προσπάθεια των δημοτικών αρχόντων να κάμψουν τις αντιστάσεις των πολιτών του Αγρινίου στη λεγόμενη “ανάπλαση” του Πάρκου. Συγκεκριμένα, από το πρακτικό τής με αριθμ. 10ης/2013 Τακτικής Συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μαθαίνουμε ότι η αμοιβή τής δικηγόρου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του δήμου στο ΣτΕ, «κατόπιν προφορικής συνεννόησης μαζί της ανέρχεται στο ποσό των 2.500,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α (3.075,00 ευρώ)…».
Μετά τη συνεδρίαση ακολουθεί ενημέρωση και συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Πάρκο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου
Πραγματοποιείται έκτακτη συνέλευση στις 5μ.μ. στο αναψυκτήριο του πάρκου ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου
Ώρα 10π.μ., στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου ξεκινάει η δίκη των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι δημότες που εναντιώνονται στην καταστροφή του πάρκου. Ο δικηγόρος του δήμου ζητάει επίμονα αναβολή λόγω ασθένειας του ενός εκ των τριών δικηγόρων του Δήμου καθώς και της διευθύντριας των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Η δίκη αναβάλλεται για τη Δευτέρα 11/11 στην 1μ.μ. και η δικαστής εκδίδει προσωρινή διαταγή για παύση όλων των εργασιών στο πάρκο.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου
Δημοσιεύεται το βίντεο «D.I.Y. Pool Agrinio». Το μικρό αυτό βίντεο είναι μια απόπειρα δημιουργίας σκεϊτοταινίας η οποία δεν έμελλε να ολοκληρωθεί λόγω του ξηλώματος της πίστας σκέιτ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Έως 12 Νοεμβρίου
Συμβαίνουν πτώσεις δέντρων στο χώρο του πάρκου. Είναι φανερό πως οι πτώσεις των δένδρων συμβαίνουν όχι μόνο λόγω της εισβολής των τεράστιων μηχανημάτων έργων οδοποιίας και διάνοιξης σηράγγων στο ευαίσθητο οικοσύστημα του πάρκου αλλά και λόγω του γεγονότος πως για πολλά χρόνια η βλάστησή του έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από τη δημοτική αρχή.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου
Τα αυτόφωρα εγκλήματα συνεχίζονται στο πάρκο παρά τη δικαστική απαγόρευση όλων των εργασιών στο χώρο πρασίνου. H δημοτική αρχή καταστρατηγώντας όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες ανάβει το πράσινο φως για την είσοδο . Αυτή τη φορά, οι καταστροφές συντελούνται στη νοτιοανατολική πλευρά του πάρκου, στη πλευρά της οδού Καζαντζάκη.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
Περιήγηση-συζήτηση-ενημέρωση με τίτλο “Επαναπροσδιορίζοντας την κοινωνική αξία των δημόσιων χώρων“, στο χώρο του εντευκτηρίου στο Πάρκο στις 11:00 π.μ.

Advertisements

Αφήστε το μήνυμά σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s