Το Αγρίνιο ξαναγίνεται Βραχώρι

Αναδημοσίευση από: Εφημερίδα των Συντακτών

Συντάκτης: Άντα Ψαρρά

Ο πνεύμονας πρασίνου της πόλης της Αιτωλοακαρνανίας σβήνει, καθώς το πάρκο έχει μεταμορφωθεί σε εργοτάξιο, για πάνω από έναν χρόνο, όσο προσπαθούν να επιλέξουν την πιο «πρόσφορη» λύση για την «ανάπλαση» δήμαρχος και περιφερειάρχης. Κάτοικοι και τοπικοί φορείς ζητούν απλά την αποκατάσταση του χώρου, με πολλά δέντρα και χωρίς τσιμέντο…

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που πεισματικά ξεκίνησε επί δημαρχίας Π. Μοσχολιού να «αναπλάθεται» το Πάρκο Αγρινίου και ενώ, από μια αναγκαία και ήπια ανάπλαση, επιλέχτηκε η «ριζική» αναμόρφωση με τσιμέντο, εκχερσώσεις δέντρων και μπουλντόζες. Η «Εφ.Συν.» είχε αναλυτικά ασχοληθεί με σειρά δημοσιευμάτων τον Σεπτέμβριο του 2013 με το θέμα και τη δικαστική του εξέλιξη, αλλά κυρίως με τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων που θέλησαν να προστατεύσουν την ιστορική μορφή και την αισθητική του πάρκου.

Αναστολή εργασιών

Σήμερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το πάρκο έχει ουσιαστικά κλείσει, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή των εργασιών, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κατοίκων, αλλά και με οικονομική ζημία για το αναψυκτήριο. «Με έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου ζητήθηκε από τον ανάδοχο εργολάβο να λάβει τα απαιτούμενα από τον νόμο μέτρα ασφαλείας και να αποκλειστεί για το κοινό ο χώρος, όπου θα λάμβαναν χώρο οι διάφορες εργασίες. Ούτως ή άλλως όμως, το μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου ήταν ουσιαστικά απροσπέλαστο, αφού οι σταματημένες στη μέση εργασίες το έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο “σκάμμα”. Ταυτόχρονα όμως, και όπως ήταν αναμενόμενο, υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος τραυματισμών από την πτώση κλαδιών και δέντρων, όπως αυτή που σημειώθηκε τις προάλλες εξαιτίας της κακοκαιρίας», σημειώνει στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο δημοσιογράφος Κ. Καρακώστας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η καταστροφή του πάρκου συνεχίζεται με επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα λύση ούτε και μετά την τελευταία συνάντηση του νέου δημάρχου Γ. Παπαναστασίου με τον περιφερειάρχη. Οι φωτογραφίες από τα μεγάλα δέντρα που αλόγιστα ξεριζώθηκαν, τα μπάζα και τα πεταμένα υλικά στο πάρκο-εργοτάξιο είναι αποκαρδιωτικές. Η ίδια εικόνα επικρατεί και γύρω από το πάρκο, «αφού κάποιες εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων και αποχετεύσεων έχουν μείνει στη μέση. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις είχαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω δρόμοι και να δυσκολεύεται η κίνηση πεζών και οχημάτων. Πράγματι, είναι φανερό από την τοποθέτηση των σχαρών των φρεατίων αποχέτευσης ότι οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν», σημειώνει ο Κ. Καρακώστας.

Οι πολίτες, που κάθε Κυριακή επιμένουν να συζητούν σε ανοιχτές συνελεύσεις για το πάρκο, έγραψαν λίγες ημέρες πριν: «Eμείς ως κάτοικοι Αγρινίου θέλουμε το πάρκο, όπως το ζούσαμε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, χωρίς τις καταστροφικές παρεμβάσεις όσων κόπτονται για την “ανάπλασή” του. Ενα πάρκο φωτισμένο, καθαρό, περιφραγμένο και γεμάτο με φροντισμένα δένδρα, με χωμάτινες ευκολοδιάβατες διαδρομές, με συντροφιά τη δροσιά και το κελάρυσμα του νερού στις αρδευτικές διαδρομές του».

Αφήστε το μήνυμά σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s